Verklaar Uw imkerij tot een beschermingsgebied (Conservatoire) van de inheemse zwarte honingbij !

Een conservatoire (=een stuk land) in Vlaanderen of in Nederland helpt de inheemse zwarte honingbij-koningin om met mannetjes (darren) van dezelfde genetische soort te paren. Het Conservatoire werkt mee aan  het natuurherstel van de bijna uitgestorven inheemse bijensoort de Apis Mellifea Mellifera (AMM), doordat de imker en de imkers in de omgeving met de inheemse honingbij werken.

© cc Ingeborg Bernhard (Schnorch)

De eigenaar of gebruiker van een stuk grond kan vrijwillig , tot  eigen opzegging, een verklaring invullen om dat stuk grond tot ‘conservatoire’ te verklaren. (zie het formulier hieronder)

De ‘doppencommissie’ van Het Conservatoire helpt je vervolgens om aan inheemse zwarte bijen te komen.  Dit kan in overleg en afhankelijk van de situatie op aan aantal manieren. De doppencommissie kan  helpen met; omlarven, aangeblazen doppen verstrekken, rijpe doppen invoeren, onbevruchte koninginnen invoeren, f1 moeren verstrekken, afleggers maken van een p moer etc,

De ‘Doppencommissie’ aan het werk bij de ‘Kraamkamer van de inheemse zwarte honingbij’

De Schelde is een plaats waar Het Conservatoire probeert nog zuivere Nederlandse inheemse honingbijen te laten  paren. De darrentelers van Het Conservatoire proberen met genetisch materiaal dat zowel morfologisch- als met DNA getest is, tot 100% zuivere inheemse honingbijen te komen.

Het Conservatoire beschikt ook over het ecotype van de inheemse zwart bij uit o.a. België of Scandinavië en Groot-Brittannië

Met deze zogenaamde genetisch zuivere P-moeren kan Het Conservatoire de deelnemende  conservatoires voorzien van zuivere inheemse bijenvolkjes. 

Doe mee met Stichting Het Conservatoire met het herstel van de inheemse honingbij in Nederland en Vlaanderen en VERKLAAR je imkerij tot beschermingsgebied (Conservatoire) 
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Verklaring tot wederopzegging
Categories: Natuurherstel