Natuurlijk imkeren met de inheemse zwarte honingbij

Volgens Rudolf Steiner kan de intieme relatie tussen een koningin  en haar volk niet bereik worden met een ingevoerde gekochte koningin.

Een natuurlijke koninginnenlarve groeit op in een overvloedige hoeveelheid koninginnenbrij in een speciaal door de bijen geprepareerde verticale cel.

Der Bienenfreund (1863) Hans Thoma

Echter als koninginnen zijn omgelarfd, zijn ze door de imker overgebracht van een horizontale cel naar een kunstmatige verticale cel. Daarnaast kiezen inheemse honingbijen via haar Queen mandibular pheromone (QMP), voor een koningin waarmee ze een intieme relatie kunnen hebben, met een zo groot mogelijke genetische verwantschap, aldus David Heaf.

Om deze intimiteit tussen het inheemse zwarte volk en de nieuwe koningin te maximaliseren teelt Het Conservatoire voor haar BD (Biologisch Dynamisch)-Conservatoires mini-volkjes met natuurlijke doppen uit het ‘stamvolk’. Met de ‘On The Spot’ (OTS) methode van Mel Disselkoen, splitsen  we met een natuurlijke dop, een nieuw inheems zwarte bijenvolkje.

Bronnen:

David Heaf: Towards sustainable beekeeping. The Beekeepers Quarterly (Issue 91,92,93 &94 2008),first edition, Llanystumdwy, 22 march 2009.

Alma Huisken: Dichter bij de bij; op weg naar natuurlijk imkeren. Zeist; Christofoor – Tweede druk 2020.

Günter Hauk: Towards saving the Honeybee. Bio-dynamic FarmingGardening Association  Inc. Us. 2002.

Mel Disselkoen, OTS Queen Rearing: A survival Guide for Beekeepers Worldwide 2016. International Mating Nuc, Inc. 201