Varroamijt en de Darwinian Methode

Professor Thomas Seeley (Following the Wild Bees, 2016), heeft in het bos van Cornell University in Ithaca- New York, zowel in 1977 als in 2011, onderzoek gedaan naar de wilde honingbij kolonies. Door massale sterfte veroorzaakt door de varroamijt ontstond in het Arnot Forest een ‘population bottleneck’, vanwege een verrassend verlies aan ‘genetische diversiteit’. Slecht 3 of 4 wilde honingbijen volken hebben de komst van de varroamijt in het 42km2  grote Arnot forest overleeft. De overgebleven volken hebben volgens Professor Seeley, genen die bijdragen aan de weerstand tegen de varroamijt. Deze naturrlijke methode om varroa-toleratie te krijgen in wilde honingbijen volken heeft hij de ‘Darwinian Method” genoemd.

Een fragment hierboven uit hetTV programma vroege vogels geeft een beeld van het WUR project over de strijd tegen de varroamijt in het Horsterwold in de Flevopolder. Delphine Panziera geeft uitleg over het Rewildingsproject van bijen@WUR. In het jonge bos zijn vijf bijenvolken uitgezet en vijftien zwermlokkasten in bomen opgehangen in de hoop dat de bijen naar de lokkasten zullen zwermen en zich later over Nederland gaan verspreiden.

In de video laat Delphine Panziera van bijen@WUR Universiteit Wageningen een gedeelte van haar werk aan de Universiteit over de varroamijt zien.